tisdag, december 03, 2013

Att komma hem

Nu har jag varit hemma i ett par dagar. Och väskan som fick bonussemester kom igår.

Tänk att det är så ljuvligt att komma hem. Jag gick runt med ett fånleende, och bara mös hela söndagen. Vi har det så fint, och så bra. Det enda trista att komma hem till är kylan, och mörkret. Fick också en smärre chock över intensiteten i julhetsen som börjat. Hjälp!

Har också äntligen fått bort det mesta av sandbottnen jag hade i huvudet, med hjälp av massageinställningen (högtryck) på duschmunstycket. Riktigt skönt. Mycket obehagligt att gå runt med en massa sand i en svettig hårbotten i flera dagar.

En mycket fin resa har vi haft. Det var varmare än vad jag trodde. Folket är mycket vänliga och glada i Sri Lanka. Naturen är fin och varierad. Vi har fått se en massa djur vi inte tidigare sett. Varanerna (!!) som knatade runt och apor i de mängder har jag inte tidigare sett i sådan omfattning.

Inte mycket shopping. Några kryddor skramlade jag ihop. Det var det enda. Har nog aldrig köpt så lite på en resa. Men resten av turistgrejerna kändes som krafs, eller samma bråte man hittar i Indien.

Våra magar höll hela resan. Nästan. Min rasade kvällen innan vi skulle åka hem. Såklart. Fyra timmars krampande busskörning. Jag var helt veck av utmattning och magsmärta. Livrädd för att jag inte skulle kunna ta mig hem. Som tur var gick det över på fyra timmar. Dock helt slut och skakis efter ansträngningarna. Bror åkte på samma resa, men när vi kommit hem. Så, tur i oturen.

Vi höll sams och god min hela resan. Förutom på berget i Ella när bror skulle ut och vingla på klippkanten. Vilket jag tyckte var jävligt onödigt.

Kandy - En liten stad, med tillräcklig stadskänsla. Kaos, mycket folk och en stor fin sjö som lugnar ner sinnet. Tempel och park besöktes. Finns säkert mer att se, men vi såg det vi ville, och det räckte gott den stunden vi var där.

Ella - En liten pluttby i bergen och djungeln. Fantastiskt fin natur. Tågresan mellan Kandy och Ella rekommenderas verkligen. Vilka vackra vyer! Vi var där tre nätter och besteg de två bergen. Såg också vattenfallen. Boendet låg en bit ifrån byn, men var verkligen värd promenaden. Trevligaste stället på hela resan!

Tissa - Besöktes enbart för närheten till nationalparken Yala. Ett ställe jag inte skulle besöka annars.

Mirissa - Mysig lugn strand.

Unawatuna - Större strand, mer turistigt, mer folk, lite ocharmigare, men fortfarande helt okej.

Bra kombinationer av upplevelser måste jag säga. Stad, sightseeing, natur, strandliv och mycket att titta på under transporterna mellan ställena. Fick en bra koll på ön. Vilket vi absolut inte fått om vi enbart valt strandlivet.

Jag kommer åka tillbaka någon gång. Vill gärna se fler ställen av ön. Vi hann ju bara med en liten del. Kanske i kombination med Maldiverna. Vore smutt.

Inga kommentarer: