lördag, november 02, 2013

Mina bagels


Tadaaa!
 
16 stycken
 
Fördeg:
12 g färsk jäst
600 g vetemjöl special
6,25 dl vatten, ljummet

Blanda ihop och låt jäsa i ca 2 timmar.

Tillsätt sen:
12 g färsk jäst
450-500 g vetemjöl special
5 msk socker
3 tsk salt
1 msk mörk sirap eller honung
Arbeta ihop till en riktigt hård deg, som inte ska kännas kladdig. Räkna med minst 8-10 minuter med köksassistent, eller dubbel så lång tid för hand. "Bagels kräver rejäl glutenutveckling" står det i receptet, så knåda av bara fasen! Se det som ett träningspass.

Dela sen degen i 16 lika stora bitar, forma till runda bullar och lägg på två plåtar med bakplåtspapper. Lägg att vila i 20 minuter.

Forma varje rund bulle till en ring genom att trycka fingret rakt igenom så det blir ett hål, och tvinna försiktigt bulle runt fingret så att hålet blir större. Lägg att vila i 20 minuter till.

Här gjorde jag som så, att en plåt åkte in i kylen, för att nattjäsa. (De skulle nämligen bakas morgonen efter.) Medan den andra plåten bakades omedelbart och åkte in i frysen. Ja. Inte plåten såklart. Utan bröden, på plåten. Men ni fattar va!? Båda alternativen fortlöpte utan anmärkning. Ett bra tips om ni vill äta bagels på morgonen och inte vill kliva upp innan ni vaknar.

Koka upp en vid kastrull med vatten. Koka bagelsarna en minut på varje sida. Jag la dem på ett galler för att svalna någon minut och droppa av. Lägg sedan tillbaka på plåten.

Här är det fritt fram att pensla på med ett uppvispat ägg, och strössla på med vallmofrön, sesamfrön eller pumpafrön. Vilket jag gjorde, som ni ser ovan. De med pumpafrön fick även lite havssalt på toppen. Gött!

Grädda på 225°C i ca 10 minuter.

Receptet hittade jag här. Jag sket dock i tranbär, hasselnötter och bikarbonat i vattnet. Och lika bra gick det.

Lite konstigt recept är det, det tycker jag. Blev lite konfunderad över att det ska vara jäst i, igen, i den andra degen! Men jag gjorde som det stod, och ja. Det funka!


Inga kommentarer: